Søg
Pressemeddelelse

Hybridbiler kan fortsat lade op i byerne

Både elbiler og plug-in hybridbiler skal kunne lade op ved de offentlige ladestandere. Det er nu slået fast i de nye regler for skilte, som træder i kraft i starten af oktober.
23. september 2016
​Vejdirektoratet har haft en ændring af skiltereglerne ude i høring. I ændringerne var der en præcisering af, hvilke køretøjer der kan parkere under skiltet med elsymbolet. På baggrund af de mange bemærkninger i høringsprocessen er det besluttet at ændre den oprindeligt foreslåede definition og udvide den til også at omfatte hybridbiler. Ejere af hybridbiler kan nu også oplade deres biler, selvom de ikke har en privat stander i indkørslen.​

Chefjurist Louise Heilberg, Vejdirektoratet, er tilfreds med høringsprocessen:
 
”Det er jo lige præcis derfor, at vi sender forslag i høring. Jeg er rigtig glad for, at vi har modtaget så mange konstruktive holdninger til vores forskellige forslag. Vi kan se, at det vil give borgerne meget store praktiske problemer, hvis vi fastholder det første forslag. Det lytter vi selvfølgelig efter, så derfor har vi ændret reglerne, så også hybridbiler fortsat kan parkere på pladser, der er afmærket med skiltet med elsymbol.”  

Vejdirektoratet lavede oprindeligt forslaget, fordi der var uklarhed om lovgrundlaget. Begrundelsen for kun at inkludere elbiler var hensynet til nogle kommuners udfordring med at kontrollere, hvorvidt det parkerede køretøj ved en ladestander er en elbil, hybridbil eller benzin- eller dieselbil. Det er der nu fundet en løsning på. Kommunerne kan via en online-database se i motorregistreret, om køretøjet er en hybridbil eller en almindelig bil.  

Det er Louise Heilberg tilfreds med:

”Det er kun fornuftigt, at vi også giver ejerne af hybridbiler mulighed for at tanke deres biler op med el på offentlige parkeringspladser. Ellers ville det ikke give mening at have en hybridbil, hvis man bor i lejlighed, og vi har ingen intentioner om at genere unødigt.”      


Fakta:  

  • Der var ifølge Danmarks Statistik 7.888 elbiler i Danmark pr. 1. januar 2016.
  • Ifølge De Danske Bilimportører er der siden 2010 blevet indregistreret ca. 1.000 plug-in hybridbiler.
  • En byretsdom slog i december 2015 fast, at det ikke var klart, hvilke biltyper der var omfattet af parkeringsskiltet for elbiler. Derfor foreslog Vejdirektoratet en ændring af reglerne om skilte – bekendtgørelsen om vejafmærkning og bekendtgørelsen om anvendelse af vejafmærkning, som betød, at kun rene el-biler måtte parkere på pladser, der var afmærket med skiltet med elsymbol.
Yderligere oplysninger:
Chefjurist Louise Heilberg, Vejdirektoratet, 22 48 53 79
Pressekonsulent Kristine Racina, Vejdirektoratet, 22 51 36 12

Oprettet
23-09-2016.
Senest opdateret
23-09-2016.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Havnegade 27
1058 København K

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index