Vejdirektoratet
04-04-2025
Senest opdateret 07-11-2024

Støjvold ved Stavtrup

I forbindelse med etablering af tunnelen anvendes en del af overskudsjorden til at bygge en støjvold ved Stavtrup ved Aarhus Syd Motorvejen.

Etablering af Marselistunnelen medfører et behov for at håndtere 585.000 m³ overskudsjord. Cirka 350.000 m³ af denne jord anvendes til en støjvold langs Aarhus Syd Motorvejen ved Stavtrup. 

Der forløber en højspændingsledning gennem området, hvor støjvolden etableres. Længst mod øst på området er det på grund af højderestriktioner ved højspændingsledningen ikke muligt at etablere en støjvold. For at sikre en hensigtsmæssig støjdæmpning af de sydøstlige dele af Stavtrup bygges her en støjskærm. Således etableres der støjafskærmning på hele strækningen mellem Nordskovvej og Ormslevvej.

Støjvolden etableres med en højde på 12 meter og en længde på 1.500 meter øst for Nordskovvej. Støjvolden anlægges med en hældning på 1:2 og et plateau på toppen i 3 meters bredde. På grund af jordens egenskaber er der behov for at kalkstabilisere jorden. Dette foregår på arealet, hvor støjvolden etableres. Der skal bruges ca. 7.000 ton kalk til stabiliseringen.

Støjskærmen etableres fra Ormslevvej mod vest med en længde på i alt 905 meter og en højde på 8 meter. På en strækning vil der være overlap mellem støjvold og støjskærm, så der opnås en hensigtsmæssig støjdæmpende effekt ved støjskærmens afslutning.

Støjmæssig effekt

Naboer til støjvolden vil i løbet af anlægsperioden kunne opleve hørbar støj. Støjen vil blandt andet komme fra gravemaskiner, lastbiler samt arbejde med fundamenter til støjskærmen, men støjniveauet vil være lavere end kriterieværdien på 70 dB, der normalt anvendes som grænseværdi for vurdering af støj fra anlægsaktiviteter, som foregår i dagsperioden.

Etablering af støjafskærmning langs motorvejen vil resultere i en betydelig støjdæmpning, hvor 758 støjbelastede boliger får støjen reduceret, så den er lavere end støjgrænseværdien (58 dB). Ca. 860 boliger vil få en hørbar reduktion af støjen (mere end 3 dB). Heraf vil ca. 520 boliger få en markant (mere end 5 dB) reduktion af støjen i forhold til en situation i 2040 uden støjafskærmning.

 

Der er som supplement til støjberegningen lavet et støjkonturkort, som kan ses i figurerne herunder.

Støjberegning ved Stavtrup 2023
Støjberegning ved Stavtrup 2040 uden støjafskærmning
Støjberegning ved Stavtrup 2040 med støjafskærmning

Anlægslogistik og trafik

Støjskærm og støjvold etableres i løbet af anlægsperioden for Marselistunnelen. Der vil således være en periode på ca. 6 år, hvor der arbejdes med etablering af støjvolden. Støjskærmen kan etableres på omkring 9 måneder.

Der anlægges en arbejdsvej nord for støjvolden på arealet mellem støjvolden og bebyggelsen i Stavtrup. Arbejdsvejen tilsluttes til Ormslevvej nord for lokaliteten, hvor Aarhus Syd Motorvejen krydser over Ormslevvej. Dermed skal den tunge trafik, som er genereret af anlægsarbejderne, ikke gennem Stavtrup by. På arealet oprettes også arbejdspladser til håndtering af jorden og til kalkstabilisering. 

I den samlede anlægsperiode for støjvolden skal der transporteres omkring 18.300 lastvognlæs med jord til området. Trafikbelastningen vil ikke være konstant i hele perioden, da der kan være perioder med ingen eller lav belastning. I de mest belastede perioder kan der blive leveret ca. 40 lastbillæs om dagen, svarende til i alt 80 lastbilture. 

Støjskærmen kan bygges i løbet af en periode på ca. 9 måneder. I løbet af denne periode skal der i alt leveres ca. 750 lastbillæs med fundamenter, støjskærmselementer mv.

I alt kan der således være tale om op til 90 lastbilture pr. dag til og fra byggepladsen.

Landskab og visuelle forhold

I Stavtrup vil støjafskærmningen især fra områderne syd for motorvejen og fra selve motorvejen, have en moderat til meget høj påvirkning på landskabet. Støjvolden og -skærmen vil være tydelig i landskabet og medføre, at landskabet vil fremstå mere lukket og den vil skærme for udsigten til de bevaringsværdige landskaber. Der er udarbejdet en række visualiseringer, som viser, hvordan støjafskærmningen vil fremstå, når den er etableret.

Visualiseringer

Støjvolden set fra sti ved Salamanderparken nord for Aarhus Syd Motorvejen og i retning mod syd.

Se visualiseringen i stort format.

Støjvolden set fra Lemmingvej syd for Aarhus Syd Motorvejen og i retning mod nordvest. 

Se visualiseringen i stort format.

Støjvolden set fra den sydlige side af Aarhus Syd Motorvejen ved Nordskovvej og i retning mod nordøst.

Se visualiseringen i stort format

Støjvolden set fra Stavtrupvej/Vestermarken nord for Aarhus Syd Motorvejen og i retning mod sydøst.

Se visualiseringen i stort format.

Støjvold og -skærm set fra den sydlige vejbane af Aarhus Syd Motorvejen ved Stavtrup og i retning mod nordøst.
Endelig udformning og materialevalg for støjskærmen er ikke besluttet.

Se visualiseringen i stort format.

Friluftsliv og rekreative forhold

I anlægsfasen vil anlægsarbejderne resultere i påvirkninger af adgangsforhold, arealinddragelse som følge af selve projektet og midlertidige arbejdsarealer- og pladser. Dertil kommer påvirkninger som følge af støj- og lysgener fra anlægsmaskiner og arbejdsarealer og -pladser. Påvirkningen fra etablering af støjafskærmning ved Stavtrup vurderes i anlægsfasen at være lille, da området er stærkt støjbelastet af Aarhus Syd Motorvejen, ligesom adgangsforholdene kun i begrænset omfang påvirkes. I driftsfasen vil støjafskærmningen have en ubetydelig påvirkning af friluftsliv og rekreative forhold.

Natur

Anlæg af støjafskærmning ved Stavtrup vurderes ikke at medføre en væsentlig påvirkning af Natura 2000-område nr. 233.

Etableringen af støjvold og støjskærm medfører ikke betydelig påvirkning på dyr som odder, flagermus og guldsmed, ud over at der kan være en lille påvirkning fra menneskelig færdsel, lys og støj i anlægsfasen. Der etableres i anlægsfasen paddehegn omkring kalkstabiliseringspladserne, så individdrab kan undgås.

I driftsfasen vurderes støjafskærmningen ikke at medføre påvirkninger. Støjdæmpningen kan dog medvirke til en lille, positiv effekt.
 

Vejdirektoratet.dk understøtter ikke denne browserversion og der kan derfor være elementer, som ikke vises korrekt. Opdater venligst din browser, for at få den fulde funktionalitet.